wat is osteopathie

Osteopathie is eigenlijk voor iedereen een geschikte methode. Patiënten komen vaak met een breed scala aan klachten. Het is aan mij als osteopaat om hier logica in te ontdekken. Daarbij heb ik graag contact met de behandelend arts, om zo een goede behandelstrategie op te zetten.
Ik ben geen vervanger van de huisarts en neem diens plek niet in. Wel is een goede samenwerking vaak doeltreffender: uiteindelijk gaat het om de gezondheid van de patiënt. Als u vragen heeft of osteopathie in uw geval uitkomst kan bieden, kunt u mij altijd bellen. Ook een preventieve controle is mogelijk en zinvol. 

 

Uitgangspunten van osteopathie

De mens is een biologische eenheid.
Alle systemen in het lichaam beïnvloeden elkaar wederzijds: de structuur en de functie van elk onderdeel zijn aan elkaar gekoppeld. De mens heeft de mogelijkheid om zichzelf te genezen. Verstoring van het systeem kan tot ziekte leiden.
De osteopathie deelt het lichaam in drie systemen in, die afhankelijk van elkaar zijn:

  • het pariëtale aspect: het bewegingsapparaat (beenderen, spieren, gewrichten);
  • het viscerale aspect: de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel;
  • het cranio-sacrale aspect: (schedel, wervelkolom, zenuwstelsel en hersenvochtcirculatie).


Deze systemen test ik altijd in relatie tot elkaar.

Achtergrond

Het menselijk lichaam is eigenlijk een systeem dat altijd in een dynamisch evenwicht verkeert. Cellen worden afgebroken en vernieuwen weer.
Dit evenwicht vereist een optimale bewegingsvrijheid van het totale lichaam. Als er iets in het lichaam verandert, dan verandert ook het proces van opbouw en afbraak en ontstaat er een 'dysfunctie'. Die kan zich op verschillende manieren uiten: spierscheuren, rugklachten, enkelverstuikingen, aderverkalking, artrose, darmklachten, nierstenen, een migraine enzovoort. Het uitgangspunt van de osteopathie is het herstellen van het oorspronkelijk evenwicht in het lichaam en het zelfregulerend mechanisme van de mens. Daardoor kunnen klachten verdwijnen, ook nog na vele jaren!